Stap voor stap, telkens weer vooruit
Een inclusief traject slaagt enkel als je als team kan samenwerken en alle neuzen in dezelfde richting staan. Dat toont het verhaal van Daan ons.
Redelijke maandag
Tijdens het schooljaar 2022-2023 vond je op onze sociale media elke week inspiratie rond redelijke aanpassingen. Voorbeelden uit het leven gegrepen die ons brengen van hinder, via hier naar ginder.
Brugfiguur
Bij het waarmaken van een inclusief traject zijn veel verschillende mensen betrokken, elk met hun eigen rol en eigen taken. Weten wie al die mensen zijn en wat je van hen kan verwachten, helpt jou als ouder om jouw overleg voor te bereiden of om zelfverzekerd bij iemand aan te kloppen met een vraag.
Pencils, woordeloos inclusief
Uitleggen wat inclusie precies is, is geen eenvoudige uitdaging. Daarom stelde Ouders voor Inclusie de vraag aan de studenten van de opleiding Digital Arts & Entertainment van Howest om inclusie in beeld te brengen. Vanuit een nauwe samenwerking gingen zij op zoek naar hoe zij de kern van inclusie konden grijpen. Veel woorden hebben ze er niet aan vuil gemaakt, maar hun beeldtaal spreekt boekdelen.
Als organisatie uitwisselen over inclusie: Hoe?
Wil je als vrijetijds-, sport- of jeugdwerkorganisatie inclusie als thema belichten tijdens een vorming? In deze tool geven we enkele mogelijkheden mee om dit op een aantrekkelijke manier te doen.
Call to action voor jouw vrijetijdsorganisatie
Wat maakt het verschil voor ouders om hun kind met een gerust hart af te zetten op jouw vrijetijdsorganisatie? Waar dromen ouders nog van?
Ga aan de slag met jouw vrijetijdsorganisatie!
Extra stage maakt je klaar voor de toekomst
Na haar overstap van buitengewoon naar regulier secundair onderwijs, start voor Hannah en haar school een zoektocht naar maximale leerkansen. Een gemotiveerd team denkt buiten de lijntjes en gebruikt extra stages zodat Hannah zo goed mogelijk voorbereid wordt op haar toekomst als volwassen vrouw.
Inclusief hoger onderwijs: Gewoon samen springen
Hoe springen we samen voor inclusief hoger onderwijs en wat heeft het ons gebracht? De docenten van Xena nemen je mee, van de droom in hun mailbox naar een jaar waarin niet alleen Xena, maar ook de klasgenoten en de docenten meer leerden dan ze ooit hadden verwacht. Op deze pagina lees je het perspectief van de docenten, om het plaatje compleet te maken klik je hierna door op het perspectief van de ouder.
Ik wil meer dan een wankele stoel
De droom, een omgeving waar ik mag zijn wie ik ben, mag leren en mag missen. Hoe krijgt Xena's inclusief leven verder vorm? Haar moeder Marlies neemt ons mee in hun verhaal, van een wankele stoel naar het echte studentenleven. Op deze pagina lees je het perspectief van de ouder, om het plaatje compleet te maken klik je hierna door naar het perspectief van de docenten.
Hoe je als CVO de drempels verlaagt
Tijdens het project CVO Inclusief 2 hebben we ervaren hoe uitdagend het kan zijn om inclusieve cursisten te vinden. Dat potentiële inclusieve cursisten maar zelden de weg vinden naar het volwassenenonderwijs, is omdat zij, veel meer dan personen zonder specifieke noden, drempels ervaren op hun pad. Wij verzamelden deze drempels en geven (medewerkers van) CVO’s de nodige inspiratie om deze drempels aan te pakken als uitdagingen.