Het Cliëntenforum: Een klankkast voor de stem van de cliënt

Ouders voor Inclusie vzw maakt deel uit van verschillende platformen, raden en overlegorganen. Een daarvan is het Cliëntenforum. Zij helpen ons de stem van ouders die kiezen voor inclusie te versterken, zodat deze ook door het beleid gehoord wordt.


Read More

Dit was de inclusiedag 2024!

Vertrekken vanuit mogelijkheden: daar zijn wij als ouders voor inclusie experten in. Actie en positiviteit staan centraal dit jaar! Het was weer een inclusiedag vol warme ontmoetingen en inspiratie die ons (nog meer) in beweging bracht!


Read More

Gespreksstarters Vrije Tijd

Blijven babbelen met elkaar. Het is niet alleen van onschatbare waarde, je haalt er ook nog eens heel wat winst uit, zowel als organisatie en als ouder. Toch zijn er soms drempels om elkaar te vinden. De tool gespreksstarters kan hierbij inspiratie bieden: om het gesprek met elkaar aan te gaan, verwachtingen zichtbaar te maken en zo samen tot een mooi verhaal te komen.


Read More

Bouwen aan je inclusienetwerk rond inclusieve vrije tijd

Wie kan er met ons mee zoeken? Waar kunnen we terecht met onze vragen? Wie kan er ons ondersteunen? Waar vinden we extra handen? In deze netwerktool geven we jou handvaten mee waar je terecht kan om jouw inclusienetwerk uit te bouwen.


Read More

Inclusie op ons speelplein? Zo doen wij dat

Inclusie in de vrije tijd, ja zeker! Maar hoe begin je eraan als ouder of als organisatie? Hoe doen anderen het? Laat je inspireren door het verhaal van Wolf op het speelplein...


Read More

Steun onze GepIKselde beeldvorming

Onze kinderen zijn meer dan hun label, daarom maken we een digitale tool die ouders helpt om een 'GepIkselde beeldvorming' te maken van hun kind, een creatief portfolio dat hun volledige kind in beeld brengt en hun keuze voor inclusie ondersteunt.


Read More

Roze wolken achterna

Deze animatiefilm brengt de levensweg van ouders die kiezen voor inclusie in beeld. Het ontstond uit de podcastreeks ‘Ouders voor Inclusie vertelt’, want we voelden dat we na 16 podcasts niet uitverteld waren.


Read More

Inclusietrajecten uit de schaduw

Een inclusief traject vraagt heel wat van ouders en soms komen er extra contextfactoren bij zoals meertaligheid, financiële situatie, beperkt netwerk, verminderd draagvlak,... Meerdere barrières maken het moeilijk om kansen te krijgen, waardoor trajecten in een dubbele schaduw terechtkomen. Om daar verandering in te brengen, hebben we vijf verhalen van ouders verzameld, waar we ouders een stem geven en hun verhaal belichten. We bundelen de gouden sleutels in een toolbox met concrete handvaten en tips voor ouders en onderwijsprofessionals.


Read More

Geven we kinderen te snel labels? ‘Als mensen mijn medische fiche lezen, zijn de diagnoses het eerste dat ze zien’

Onze kinderen zijn meer dan hun label en wanneer we enkel kijken naar een label, wordt inclusie als onmogelijk weggezet. Als Ouders voor Inclusie mochten we meewerken aan dit kritische artikel waarin we meerdere stemmen horen.


Read More

Sprekende cijfers sept – dec ’23

We namen even de tijd om terug te kijken naar de vragen die het Steunpunt bereikten in de periode tussen september en december 2023. Dit leverde ons niet alleen een aantal cijfers op, maar ook een aantal opvallende tendenzen die we graag met jullie delen.


Read More