Wat?

De tewerkstellingsondersteunende maatregelen (kortweg TOM) zijn een aantal maatregelen waar je gebruik van kan maken op je (toekomstige) werkplek. Je kan ze zien als een vorm van ‘redelijke aanpassingen’ die jou kunnen ondersteunen om op een gelijke manier deel te nemen aan de arbeidsmarkt. (Lees meer over ‘redelijke aanpassingen’ op het werk in de brochure van UNIA.)

Voor wie?

Iedere werkzoekende, werknemer of student met een arbeidsbeperking of een gezondheidsprobleem van fysische, psychische of zintuigelijke aard komt in aanmerking.

Wil je graag te weten komen waar jij recht op hebt, neem dan een kijkje op de website van de VDAB of neem contact op met de medewerkers van het TOM-team.

Welke maatregelen zijn er?

  • Vlaamse ondersteuningspremie (VOP)
  • Terugbetaling vervoerkosten
  • Gratis tolk voor doven of slechthorenden
  • Terugbetaling arbeidsgereedschap en -kleding

De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) uitgelicht

De VOP is een premie die je (toekomstige) werkgever ontvangt als je arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem een invloed heeft op het uitoefenen van je job. Je werkt bijvoorbeeld wat trager of hebt meer begeleiding, instructies nodig. Met de VOP kan je (toekomstige) werkgever dit als het ware opvangen.

De VOP premie is daarom bijzonder interessant om aan te vragen en in te zetten. Bovendien kan je ze reeds inzetten voor een vakantiejob, zoals ook Wout heeft gedaan! Deze ervaringen maken de stap naar een betaalde job in de toekomst mogelijks al wat kleiner.

Meer gedetailleerde info vind je hier.
Vraag je recht op de VOP-premie aan.

Zit je toch nog met vragen of zijn er zaken voor jou niet duidelijk. Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze medewerkers.