“Het was de eerste keer dat we erbij waren, maar zeker niet de laatste keer!” – Ouder
Plenair
Zo zit onze opleiding voor inclusie in elkaar!
Ouders voor Inclusie ontwikkelde de digitale ‘Zo-zit-ik-in-elkaar – tool’, een creatief portfolio dat ouders en hun netwerk ondersteunt bij het in beeld brengen van hun kind in zijn geheel en hun keuze voor inclusie. Hoe deze tool de competenties van studenten van de lerarenopleiding heeft versterkt door hen te laten samenwerken met ouders, wordt belicht. Ook worden enkele voorbeelden van portfolio’s getoond en wordt besproken hoe werken met deze tool past binnen de visie om studenten voor te bereiden op inclusief onderwijs.
Elke Van Nieuwenhuyze
Lector in de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs
Odisee co-Hogeschool, campus Sint-Niklaas
Zo kan inclusie waargemaakt worden!
Als we inclusie willen realiseren is een doordacht masterplan onmisbaar. Astrid neemt ons huidige onderwijssysteem onder de loep en toont ons wat er nodig is om van inclusie een realiteit te maken voor alle kinderen.
Astrid Van Landschoot
Financieel expert tewerkgesteld bij een EU agentschap (SRB),
met een opleiding in economie en global health
Workshops
Mijn jong kind in beeld
Hoe breng je je peuter of kleuter zo breed mogelijk in beeld met al zijn/haar talenten, mogelijkheden en noden? Een ouder laat ons zien hoe zij dit aanpakken en welke eerste stappen ze zetten richting inclusief onderwijs. Deze sessie biedt inspiratie en praktische inzichten om je eigen pad richting inclusie te verkennen.
Het ene traject is het andere niet
Inclusie in het secundair onderwijs is voor iedereen uniek. Elke tiener heeft zijn eigen talenten, sterktes en aandachtspunten. Twee ouders vertellen over het traject van hun kind: hoe ze de vele uitdagingen aangaan en tegelijkertijd de mooie momenten voluit omarmen.
Uitwisselingsmoment voor ouders
De podcastreeks ‘Ouders voor Inclusie vertelt’ en de animatiefilm ‘Roze wolken achterna’ laten zien hoe kwetsbaar en uitdagend een inclusietraject kan zijn. Wat herken jij in deze verhalen? Hoe geef jij vorm aan jullie inclusietraject? En welke zichtbare en onzichtbare inspanningen vraagt dat van jou en de mensen om je heen? We gaan samen in gesprek.
Lager onderwijs: over communicatie en evenwicht
Hoe zorg je ervoor dat je kind op de lagere school écht gezien wordt? Dat er aandacht is voor extra noden en dat er samen naar oplossingen wordt gezocht? Een ouder deelt hoe zij hierin een balans vinden met bijzondere aandacht voor het sociaal-emotionele welzijn van hun kind.
Vrije tijd: een koffer vol ervaringen
Tijdens deze sessie deelt een ouder zijn ervaringen met inclusieve vrije tijd. Het Steunpunt voor Inclusie ontwikkelde een luisterkoffer a.d.h.v. de podcast ‘Ouders voor Inclusie vertelt’, een praktisch hulpmiddel om met deze verhalen aan de slag te gaan. We bekijken hoe de methodieken uit de koffer kunnen worden gebruikt om inclusieve vrije tijd te ondersteunen en de overgang naar jongvolwassenheid te begeleiden.
‘Ik communiceer’
Inclusie is niet mogelijk zonder communicatie. Maar wat als communiceren niet vanzelfsprekend is? Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen, van technologie tot methodes, die helpen om verbinding te maken met de wereld. We delen ervaringen van ouders met kinderen die dankzij een technologisch of methodisch duwtje in de rug nieuwe manieren van communiceren hebben gevonden.
Jongerenworkshops
Jongerenworkshop – Voorbij het label
“Ik” en mijn label… Ik ben zoveel meer! Ontdek samen met ons hoe je jouw unieke persoonlijkheid en talenten zichtbaar kan maken, los van het label. Kom je mee op ontdekkingstocht?
Jongerenworkshop – Sterk staan: bouwen aan je veerkracht
Inclusie realiseren brengt soms uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je sterk als het even tegenzit? Samen leren we om deze obstakels te herkennen en ermee om te gaan, zo bouw je aan je veerkracht en sta je sterker in je schoenen.