Communicatie is een basisrecht voor iedereen, maar dit basisrecht garanderen is niet altijd vanzelfsprekend.

De meeste mensen gebruiken meerdere vormen van ondersteunde communicatie door elkaar. Er is namelijk niet één specifieke vorm van ondersteunde communicatie die werkt voor iedereen en in elke context.

De film “Het succes van OC” geeft voorbeelden van hoe mensen OC gebruiken om zich uit te drukken. OC geeft hen de mogelijkheid hun gedachten en verlangens te delen, waardoor ook zij kunnen participeren in een inclusieve samenleving. Deze film kwam tot stand door ISAAC-NF, met dank aan de Vereniging Angelman Syndroom Nederland voor hun steun bij de financiering en het realiseren van deze film.

Inspiratie

Laat je inspireren door volgende verhalen. In deze 2 verhalen komen specifieke vormen van ondersteunde communicatie aan bod, maar er is een enorme variëteit. Onder deze verhalen vind je verschillende bronnen om jullie zoektocht naar de meest geschikte vorm(en) van OC voor jullie te vinden.

Het dagboek van Liam

Ontdek het verhaal van Liam. Liam is 8 jaar en zit in het 3e leerjaar. Hij geeft een kijkje in zijn dagboek waarbij hij vertelt over zijn dagen op school.

Het circus van Eveline

Eveline vertelt hoe zij communiceert en participeert thuis, in de klas en in het circus.

Tools en websites

Verdelers van communicatiehulpmiddelen

Jabbla

Biedt spraakcomputers, communicatie software, bedieningsmethoden en woordenschatpakketten aan. Voordat je deze aankoopt, kan je deze ook testen.

Skil

Heeft expertise in hulpmiddelen op vlak van omgevingsbediening, ondersteunde communicatie, computerbediening en toebehoren.

Tools die communicatie ondersteunen

Smog & co

Bij SMOG gebruik je zowel spraak als gebaren om de belangrijkste woorden in je zin te benadrukken. Op deze manier communiceer je duidelijker. Smog is geen gebarentaal.

Leespraat

Een methode om te leren lezen én te leren praten, met visuele ondersteuning.

Widgit Online

Een tool om interactieve materialen te maken met visuele ondersteuning. Dagschema’s, communicatieboeken, NT2-materiaal, flitskaarten… alles is mogelijk.

Zegge

Een tool om cijfers voluit te schrijven. Nadat je zelf een bedrag in euro ingeeft, zet de tool dit om in voluit geschreven woorden.

Inspirerende organisaties rond ondersteunde communicatie

Modem

Gaat met jou op zoek naar hulpmiddelen die geschreven, gesproken of digitale communicatie ondersteunen. Neem ook een kijkje in hun tool ‘Eerste hulp bij moeilijkheden met communiceren’.

Belangenvereniging ISAAC-NF

Zet zich in voor mensen in Nederland en Vlaanderen die moeilijkheden ervaren met spreken of het begrijpen van gesproken taal. De vereniging biedt ondersteuning en vertegenwoordigt hun belangen, zodat communicatie toegankelijker wordt.

VAPH

Via het VAPH zijn hulpmiddelen terug te vinden om de communicatie te ondersteunen

Heb je zelf nog interessante websites, hulpmiddelen of tools? Laat het ons weten: info@oudersvoorinclusie.be