Het programma is momenteel in volle opbouw, maar het thema van dit jaar verklappen we je al: Ik hoor erbij!

 

Wat kan je verwachten?

  • Een gezellige ontvangst met heerlijk warme koffie
  • Een mooi verzorgde lunch
  • Plenaire lezingen
  • Tal van interessante workshops
  • Kinderanimatie, want het is een familiedag
  • Een aanbod voor jongeren
  • Ruimte voor ontmoeting tussen en tijdens de workshops

Professionelen zijn welkom indien ze vergezeld zijn door een ouder.

 

Locatie

Hogeschool Vives – Kortrijk

Doorniksesteenweg 145
Kortrijk, 8500

Programma

Doorlopend zijn er verschillende infostandjes en blijft ons café open om interessante ontmoetingen te voorzien van de nodige (warme) dranken.

Plenair 10u15 – 12u

Welkomstwoord

Houvast voor Inclusie
Laten we een kat een kat noemen: de evolutie naar meer inclusie in Vlaanderen blijft wat ter plaatse trappelen. Dit doet niets af aan alle mooie trajecten die er tot op vandaag in het onderwijs of op vlak van tewerkstelling worden gelopen. Maar toch komen ouders al te vaak in een ondergeschikte rol terecht. Mogen we als ouder hoge verwachtingen hebben? Of moeten we al blij zijn met wat we krijgen? Vanuit het onderzoek naar onderwijsondersteuning en zijn recente boek ‘Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen.’ gaat Beno Schraepen met jullie op zoek naar houvast.

Ontmoetingscafé
Ervaringen delen, elkaar tips en tricks meegeven of gewoon eens je verhaal doen, dat kan opluchten. Daarom organiseren we ontmoetingsavonden voor ouders in een inclusief traject. Doe je mee? Dan gaan we samen! Kathleen en Katleen nemen ons op sleeptouw naar ontmoeting.


Lunch 12u – 13u30


Workshop jongeren 13u30 – 16u00

Woondromen
Onze Jonge Toekomst (OJT), is een groep jongvolwassenen die het heft in eigen handen neemt. Samen met jou gaan we aan de slag met onze droommethodiek. Wat zijn jouw woondromen? Zijn ze dezelfde als die van ons, of net niet? Breng je favoriete voorwerp van thuis mee en vertel ons waarom dit voorwerp voor jou belangrijk is. Wij doen hetzelfde!


Workshopreeks I 13u30 – 14u30

Kleuter Onderwijs & PAB
De kleuterklas is een belangrijke en spannende stap. Je hebt als ouder veel vragen en wil dat je kindje een goede start maakt. Een PAB-budget kan hierbij helpen. Wat is het en hoe vraag je het aan? Hoe ervaarden andere ouders de start in het kleuteronderwijs? Onze getuige neemt je mee in de praktijk terwijl een expert het kader verheldert.

Secundair Onderwijs & Relaties
Een ouder vertelt over de stap naar het secundair onderwijs en de zoektocht naar een goede school. Hoe zal de verbinding met klasgenoten verlopen? En de relatie met de grotere hoeveelheid leerkrachten, zowel voor de leerling als de ouder? En wat met de participatie in de klas die in vraag gesteld wordt door de school?

Inclusief Leven & Beeldvorming
Hoe bouw je samen met een netwerk aan een inclusief leven voor een jongvolwassenen? Hoe breng je talenten in beeld en welke tools kan je hiervoor gebruiken? We onderzoeken de uitdagingen en bekijken hoe je die stap voor stap kan aanpakken.


Workshopreeks II 15u00 – 16u00

Lager Onderwijs
Hoe kan een inclusief traject werken in de lagere school? Hoe kan je kind zijn/haar weg vinden? Wat zijn de uitdagingen en hoe kan je daar op inspelen? We laten een ouder aan het woord, maar luisteren ook naar jouw verhaal.

Flexibele Leerprocessen
Er is veel meer flexibiliteit mogelijk in het onderwijs dan we doorgaans weten, zowel voor leerlingen die het gemeenschappelijk curriculum volgen als voor leerlingen met een Individueel Aangepast Curriculum (IAC). We nodigden een expert uit die aan de hand van een voorbeeld en vragen van deelnemers de sluier voor ons oplicht.

Van Buitengewoon naar Regulier – Scharniermomenten
Kan je na een traject in het buitengewoon onderwijs nog terug overschakelen naar het gewone? Ja, natuurlijk! Tijdens deze workshop gaan we in gesprek met ouders die de stap zette. Zij wisselden in het lager van gewoon naar buitengewoon en kozen in het middelbaar opnieuw voor gewoon onderwijs. Een expert verrijkt hun verhaal met tips rond scharniermomenten in het onderwijs.

Download het programma

Informatie & inschrijving

Deelnameprijs

Volwassenen : 15 euro
Kinderen < 12 jaar: 7 euro

Broodjeslunch en alle dranken inbegrepen

Inschrijving & Praktisch Info

Schrijf je in via ons inschrijvingsformulier! Schrijf iedere persoon die mee komt apart in via ons inschrijvingsformulier.

Inschrijvingsgeld ten laatste 05/03/2022 storten op rekeningnummer: IBAN BE75 0013 5664 7151 – met vermelding van alle door u ingeschreven deelnemers.

Professional? Breng een ouder mee!

Kinder & Jeugdprogramma

De inclusiedagen zijn gezinsdagen, alle kinderen zijn de hele dag meer dan welkom. Kinderen en jongeren die niet deelnemen aan een workshop kunnen terecht in de kinderopvang en de jongeren lounge. Enthousiaste vrijwilligers van UCLL voorzien een open spelaanbod.

Vragen?

Vragen rond voeding, mobiliteit of ondersteuning? Contacteer:
Judith Baele: Judith@oudersvoorinclusie.be
Marlies Vansweevelt: Marlies.vansweevelt@hotmail.com

Corona Maatregelen

We volgen de nationale richtlijnen voor evenementen, updates via onze facebookpagina
https://www.facebook.com/oudersvoorinclusie
Indien we digitaal moeten schakelen wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald


Bereikbaarheid